zaterdag 17 oktober 2015

Missiezondag 2015

Missiezondag - kapel
Ieder jaar in oktober vieren we "Missiezondag". En ieder jaar schrijft de Paus een boodschap, zeg maar een brief, speciaal voor deze dag. Zo'n brief wordt altijd veel eerder geschreven, om precies te zijn dit jaar met Pinksteren al. De brief voor Missiezondag 2015 kunt u hier vinden. De dag heet hier 'wereldmissiedag', maar dat is hetzelfde als 'missiezondag'.

Maar wat betekent dat precies, 'missie'? Wij zijn Missiezusters van het Kostbaar Bloed, en zoals Zr. Mathilde Maria al bij "vraag & antwoord" schreef, wordt 'op missie' gaan of  'naar de missie gaan' vaak vertaald met 'naar een ver land gaan om daar te helpen'.

In de Dikke Van Dale - beroemd woordenboek - staat allereerst 'Missie' vertaald met 'opdracht'. In de betekenis van 'het is onze opdracht', of  'onze zending'. Zo kom je het ook vaak tegen in het nieuws: soldaten hebben een missie ergens, wat dan weer betekent dat zij in een vaak kritische situatie een vredesopdracht of een specifieke taak toebedeeld hebben gekregen.
De derde uitleg in dit woordenboek omschrijft 'missie' als 'prediking van de rooms-katholieke leer onder niet-christelijke volken'. Tja... dat is in zekere zin een correcte omschrijving, maar ze is niet volledig. Helemaal niet volledig. Immers, preken met wóórden alleen zegt zo weinig. Het geloof en Godsvertrouwen moet ook handen en voeten krijgen. We proberen Gods liefde een beetje zichtbaarder te maken in de wereld, desnoods met woorden, maar vooral door te doen wat nodig is, daar, waar het nodig is.

Wij mensen zoeken God vaak zover weg. Maar Hij is zo dichtbij dat wij Hem niet kunnen zien....
Of we zien God als een soort automaat. Gooi er een gebedje in en er rolt een gebedsverhoring uit. Gebed kan wel degelijk de omstandigheden veranderen. Maar wat het vooral doet, is óns veranderen in die omstandigheden. Wat bidden vooral is, is een relatie aangaan met God. En de liefde die je ontvangt vermeerdert zich alleen maar bij het doorgeven.

Veel mensen leven zonder hoop. Zonder lichtpuntjes te zien, zonder vertrouwen in de toekomst, zonder vertrouwen in zichzelf.
Maar ook als je niet in God gelooft, dan gelooft God wel in jou. Durf op God te vertrouwen, en probeer de wereld een beetje liefdevoller te maken.
En weet je, dan ben je een missionaris.

Foto's Eucharistieviering Missiezondag 18 oktober 2015 @Missieklooster met Afrika-Engakoor toegevoegd op zondagmiddag. Met dank aan het koor!mis·sie (de; v; meervoud: missies, missiën) 1zending, opdracht; de missie van ons bedrijf is … de hoofddoelstelling; ruimtemissie ruimtevlucht; (militair) verkenningsmissie2de officiële vertegenwoordiging van een staat bij een buitenlandse regering3prediking van de rooms-katholieke leer onder niet-christelijke volken - See more at: http://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/betekenis/nederlands/missie#.ViKGByvwvLA
mis·sie (de; v; meervoud: missies, missiën) 1zending, opdracht; de missie van ons bedrijf is … de hoofddoelstelling; ruimtemissie ruimtevlucht; (militair) verkenningsmissie2de officiële vertegenwoordiging van een staat bij een buitenlandse regering3prediking van de rooms-katholieke leer onder niet-christelijke volken - See more at: http://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/betekenis/nederlands/missie#.ViKGByvwvLA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten