donderdag 13 augustus 2015

Meditatie

Zodra mensen erachter komen dat wij als zusters dagelijks mediteren komt daar meestal als antwoord of opmerking iets in de trant van: 'o kom je dan helemaal tot rust', 'ben je dan helemaal zen', 'kom je dan helemaal tot jezelf?'
Meestal komt dit omdat mensen het woordje meditatie associeren met zen, mindfulness, yoga en andere vormen van meditatie/oefeningen die gericht zijn op het persoonlijke welzijn, op je hoofd 'leegmaken', op een toestand van 'zijn'.
De christelijke vorm van meditatie die wij als zusters beoefenen is juist gericht op Iemand buiten onszelf, namelijk God. We proberen door het overwegen van een Bijbeltekst of een ander geestelijk geschrift te werken aan onze liefdesrelatie met Hem. De bedoeling van de meditatie is dus niet het rustig worden, maar het steeds helderder krijgen wie God is en hoeveel Hij van ons houdt.
Een veelgebruikte vorm is lectio divina, wat heilig lezen betekent. Op deze wikipedia-pagina staat een kleine inleiding over Lectio Divina. Het idee is dat je een korte tekst of tekstgedeelte neemt en in jezelf merkt welk woord of welke zin je ontroert, onrustig maakt of waar je rust bij ervaart. Bij dat woord of zin blijf je dan als het ware stilstaan om te zien wat God je daarmee wil zeggen.
Als je er nog meer over wilt weten kun je ook even googlen, er zijn speciale cursussen en weekenden om te leren bidden volgens deze methode. Aanraders daarbij zijn mensen die zich verdiept hebben in de Benedictijnse manier van leven, dat wil zeggen mensen die proberen te leven volgens de regel van Benedictus, de grondlegger van het westerse kloosterleven. De Jezuïeten zijn ook erg goed in het begeleiden van mensen bij het overwegen van Bijbelteksten en wat dit zegt voor je dagelijks leven. Zo is er voor jonge mensen bijvoorbeeld het Samuelproject in België waar je niet alleen leert te mediteren maar ook hoe je hiermee levenskeuzes kunt maken.
Voor je dagelijkse meditatie kun je ook bidden met de website van de Jezuïeten: Gewijde Ruimte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten