woensdag 1 juli 2015

Week gebedsketen - woensdag 1 juli

Kostbaar Bloed - feest

Precies midden in onze gebedsweek valt het feest van het Kostbaar Bloed. Al eerder verscheen hier op het blog uitleg over dit voor ons zo bijzondere feest - het is het naam-feest immers van onze congregatie, en ons wapen is het Paaslam. Hier is een link naar dat eerdere blog-bericht!
Maar er is meer wat verwijst naar onze naam "Missiezusters van het Kostbaar Bloed". Wij dragen een habijt - zo heet die kloosterkleding - en die kan zwart zijn, of wit, of grijs... en toch kun je, ondanks de verschillende kleuren kleren, altijd zien of een zuster een Missiezuster van het Kostbaar Bloed is. We zijn te herkennen aan het rode koordje met een bronzen kruis, waarin een bloeddruppeltje is gegraveerd. Rood, want onze stichter, Abt Franz Pfanner, wilde zusters die vreugde uitstraalden, en hij vond de kleur rood daarbij passen. Rood is natuurlijk ook de kleur van bloed, wat leven geeft.
Vandaag, op het Kostbaar Bloed - feest, is de kapel prachtig versierd, en de dagorde is als op zondag.

Iedere kloostergemeenschap heeft een leefregel, we noemen dat 'constituties'. Daarin staat eigenlijk alles wat voor onze gemeenschap belangrijk is. Onze constituties zijn gebaseerd op de Bijbel, op de Regel van Benedictus en op het Kerkelijk Recht. Het heeft verschillende hoofdstukken. Een aantal hoofdstukken  bevatten puur praktische regels. Over de structuren, de duur van de voorbereidingstijd als iemand zuster wil worden, wat de taak van de overste is en volgens welke regels zij wordt gekozen - heel democratisch - en dat soort dingen. Andere hoofdstukken verdiepen onze spiritualiteit.
Ter gelegenheid van ons Kostbaar Bloed - feest een paar citaten uit onze constituties:

"Als Missiezusters van het Kostbaar Bloed zijn wij geroepen het Paasmysterie te beleven en te getuigen van de verlossende liefde van Christus..." (uit Const. 102)
"Kern van ons religieuze leven is de ontmoeting met Christus in het mysterie van zijn dood en verrijzenis... deze zal zich uiten in een leven van geloof, hoop en liefde." (Uit Const. 301)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten