maandag 29 juni 2015

Week gebedsketen - maandag 29 juni

Missieklooster - foto P. A. Rohring CMM
Ook de tweede dag van deze bijzondere gebedsweek zijn wij begonnen met gebed, zoals wij elke dag met gebed beginnen. Kloosterlingen, religieuzen dus, kennen een vast gebedsritme. De tijden waarop religieuzen bidden kunnen per klooster verschillen, en de manier waarop kan ook variëren, maar logischerwijze wordt in elk klooster gebeden.
Wij beginnen dus elke dag met gebed. Het ochtendgebed wordt ook "Lauden" genoemd, wat "lof" betekent. Het middaggebed is midden op de dag, wat de naam al zegt, en het avondgebed wordt ook 'Vespers' genoemd. De dagelijkse Eucharistieviering verbinden we vaak met de Vespers, omdat we door de week normaal gesproken avondmis hebben.
Naast deze gezamenlijke gebeden hebben we op vaste tijden op diverse dagen Aanbidding, en bidt elke zuster op haar eigen tijd een half uur stil gebed, en bijvoorbeeld ook de rozenkrans, tijd voor Bijbellezing, en aan het einde van elke dag de dagsluiting.

"Moeten jullie zoveel bidden?" is een vraag die door schoolklassen-op-bezoek regelmatig wordt gesteld. We willen dat... want bidden, dat is in relatie zijn met God. Dat is zowel luisteren als antwoorden, zowel Gods lof zingen als bidden voor de concrete noden in de wereld... voor moed voor de moedelozen, voor hoop voor de wanhopigen... voor kracht en sterkte en een beetje vreugde elke dag voor hen die lijden...

Op deze foto kun je de ramen van onze kapel goed zien. Zij zijn al vijftig jaar oud en gemaakt door een medezuster, Zr. Hadwig Münz.
De voorste ramen hebben veel rood als hoofdkleur. Rood staat symbool voor gebed.
De ramen links en rechts naast de ramen met veel rood hebben veel groen. Groen staat symbool voor werk.
Ora et Labora, bidden en werken, dat moet in evenwicht zijn... anders verliest zowel het gebed als het werk aan kracht.
Beide ramen hebben in de bovenste helft veel geel. Geel staat, als goud, symbool voor God. Want zowel ons gebed als ons werk heeft als doel Gods liefde in de wereld een beetje zichtbaarder en voelbaarder te maken....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten