dinsdag 30 juni 2015

Week gebedsketen - dinsdag 30 juni

Meebidden? Er is ook een getijden - app!
De derde dag van de gebedsweek in het kader van het Jaar van het Godgewijde Leven is als dag geen feestdag. Gisteren was het feest van Petrus en Paulus, vandaag is een gewone dag in het jaar. In het getijdenboek hebben we dus vanmorgen de Lauden (ochtendgebed) van de eerste week gebeden, want het is een vier-weken-ritme, en het is in de liturgische kalender de 13e week door het jaar in het B-jaar.
Ingewikkeld? Hier vind je een PDF van de kalender (helaas alleen de zondagen) van het huidige jaar.

Vanmorgen in de gewone voorbeden van deze dag was de laatste wel heel passend: "Geef dat wij niemand kwetsen, maar vreugde brengen..."

Vreugde... dat is veel meer dan alleen maar 'leuk', of 'blij'. Het was al in de voorbereidingstijd van het Jaar van het Religieuze Leven een belangrijk thema, en zelfs het hoofdthema van de voorbereidende brief "Verheugt U".  Die brief begon met precies dezelfde zin als de apostolische exhortatie "Evangelii Gaudium", de vreugde van het Evangelie, een uitgebreid schrijven over de verkondiging van het Evangelie in de wereld van vandaag. Zo'n boodschap, of zo'n brief, eigenlijk elk officieel schrijven van de Paus, heeft als titel de eerste zin van de boodschap, dus wordt geprobeerd in die eerste zin de hele inhoud of het belangrijkste thema samen te vatten in twee woorden. De vreugde van het Evangelie is dan eigenlijk dubbelop, want Evangelie betekent 'vreugdevolle boodschap'.

Vreugde uitstralen in de wereld van vandaag... dat kan heel in het klein, en kleine gebaren kunnen grote kringen trekken. Bidden wij, dat wij inderdaad vreugde brengen, daar waar wij zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten