donderdag 21 mei 2015

mei-maand

Maria

De mei-maand is traditioneel de Maria-maand. Het begon dus in Aarle-Rixtel op de eerste zondag van mei met de opening van de Meimaand, feestelijke Eucharistieviering en ook processie naar het Maria-kapelletje. Natuurlijk liepen er een aantal zusters mee, net als diezelfde avond in 's-Hertogenbosch bij de Maria-Ommegang.

Landelijke Molendag

Maar in mei gebeurde er meer. 8-9-10 mei hadden wij hier in ons Missieklooster een bijeenkomst van zusters werkzaam in Europa - er kwamen zusters uit Oostenrijk, Duitsland en Denemarken, en ook vier zusters uit Nederland namen deel. Maar naast hard werken en samen bidden is dat natuurlijk ook gewoon gezellig, en praten we bij - en hebben we ook een uitstapje. En wat doe je dan met een groep van zeven nationaliteiten, werkzaam in verschillende landen in Europa, als het net in dat weekeinde molendag is?
Juist, een molen bezoeken!


Het is natuurlijk wel zo dat je vreselijk bekijks trekt als je met twintig zusters van zeg maar gemiddeld middelbare leeftijd door een stadje als Heusden loopt. Dat leverde erg leuke gesprekken op, en we staan zeker weten op nogal wat telefoons en in fototoestellen. Het weer was prachtig, en het was een hele ontspannen middag.
In verband met de treinstakingen in Duitsland was het met name voor de zusters die dwars door Duitsland moesten reizen (met name vanuit Denemarken!) een hele verrassingstocht, en het was geweldig dat het iedereen lukte om te komen, ondanks moeilijkheden en originele omwegen die vaak extra tijd kostten. Gelukkig verliep de thuisreis soepeler!

Meeleefdagen

In het weekeinde na Hemelvaart waren de mei-meeleefdagen, heel mooi, met twee deelneemsters. Het maximale aantal is altijd vijf, maar gemiddeld zijn er twee of drie deelneemsters per keer. Wat ook goed is, want de vragen kunnen heel erg variëren, en zo is er tijd genoeg om vragen te beantwoorden, mee te bidden, een beetje mee te werken, en een indruk te krijgen van het kloosterleven. En uitleg erover, natuurlijk. Want hoe zit dat met al die verschillende kloosters? Hoe weet je nou wat jouw weg is in het leven? Om handig te kunnen zoeken - want er staat best veel informatie op internet - is het prettig om wat zoekwoorden mee te krijgen, wat tips en ideeën, wat eerste indrukken. We krijgen allemaal richting-aanwijzers op onze weg door het leven, op onze weg met God. Wil je meer weten, ook eens meeleven? Kijk bij het tabblad 'meeleefdagen' voor meer informatie.


    - Zr. Madeleine

 

Moeder Paula

Op 21 mei was de sterfdag van Moeder Paula Emunds. Zij is onze medestichteres, naast Abt Franz Pfanner die onze Stichter is. Als generale overste heeft ze veel voor onze Congregatie betekend. Onder meer heeft ze ervoor gezorgd dat de vrouwen die naar Zuid-Afrika wilden (waar we gesticht zijn) eerst een voorbereidingstijd kregen in Europa. Het eerste huis in Europa was in Duitsland in Kirchherten, maar omdat toen in Duitsland het geloof heel erg werd tegengewerkt zijn we uitgeweken naar Nederland. Het huis in Helden-Panningen werd al snel te klein en toen is in Aarle-Rixtel een boerderij gekocht met een groot stuk grond waarop ons klooster gebouwd is. Daar wonen wij nu, meer dan 100 jaar later, nog steeds! En nog steeds is ons klooster een huis waar jonge vrouwen voorbereid worden op een leven als Missiezuster van het Kostbaar Bloed. Moeder Paula is voor ons een voorbeeld omdat ze ondanks alle moeilijkheden die er vooral in de begintijd waren altijd heeft volgehouden en haar troost en kracht vond in het gebed.

    -  Zr. Mathilde Maria

Geen opmerkingen:

Een reactie posten