zondag 26 april 2015

Roepingenzondag

Elk jaar in april, de vierde zondag van de Paastijd - nee, niet de vierde zondag ná Pasen, de Paastijd duurt tot na Pinksteren, maar liefst vijftig dagen - is het Roepingenzondag. Daar is over na gedacht, want op deze dag wordt het evangelie voorgelezen waarin Jezus wordt voorgesteld als Goede Herder, die Zijn schapen kent, van ze houdt, ze roept. We worden uitgenodigd antwoord te geven op de roeping, die God ons geeft. En een roeping, dat is niet iets ver-weg of buitengewoons; het is niets meer of minder dan jouw weg, jouw taak, jouw opdracht in het leven. Het religieuze leven, het kloosterleven, het priesterschap, maar net zo goed het huwelijk, of het bewust-alleen-beschikbaar-voor-de-mensen leven, dat zijn levensvormen waarin je je roeping vorm kunt geven. En dan heb je ook nog roepingen-binnen-een-roeping.

Als je van iets kunt zeggen "dit is zeg maar mijn ding" - dan weet je al een beetje wat God van je vraagt! Maak je er je levensopdracht van? Dan geef je antwoord op Gods roepstem, bewust of onbewust...
God nodigt ons uit om bewust antwoord te geven. Om mét Hem op weg te gaan. Om onszelf niet meer centraal te stellen, maar God. Dat is jezelf géven, maar dat betekent niet dat je jezelf dan kwijtraakt, integendeel, je krijgt leven in overvloed....

De Paus gaat daar in zijn boodschap voor vandaag dieper op in:
http://www.rkkerk.nl/bestanden/160416%20Boodschap_Paus_Roepingenzondag_2015.pdf hier vind je deze boodschap in het Nederlands.

http://www.rkactiviteiten.nl/roeping/ hier vind je de meeleefdagen, kom-en-zie weekeinden, open dagen van kloosters, seminaries en dergelijke gebundeld, en zoveel mogelijk actueel. Weet je weekeinden of dagen die hier nog niet tussen staan meld ze dan alsjeblieft even aan bij de rkactiviteiten kalender! Het is mooi als dit zo uitgebreid mogelijk wordt, Nederland én België.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten