donderdag 26 februari 2015

Vastentijd

Carnaval is weer voorbij, en met Aswoensdag zijn we officieel de vastentijd begonnen. Zoals ook al beschreven in het vraag-en antwoord gedeelte van deze site is dat de voorbereidingstijd op Pasen. Tips over hoe je kunt vasten (als voorbereiding) vind je daar ook. Maar waarom zouden we ons voorbereiden op Pasen, dat gaat toch om paashazen, paaseitjes, lente en lammetjes?
Als dat zo was zouden we niet 40 dagen (plus 6 zondagen) de tijd nemen om ons te bezinnen, ons leven meer op God te richten, en af te rekenen met sommige slechte gewoonten. Met Pasen vieren we dat Jezus uit de dood verrezen is. Dat is een mysterie dat bijna niet te geloven is. En toch is het waar! In de vastentijd worden we ons weer bewust van dit grote mysterie en staan we ook uitvoerig stil (vooral in de Goede Week met Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag) bij het lijden en sterven van Jezus. Zoals een medezuster me ooit heel treffend zei: zonder Goede Vrijdag (de dag waarop Jezus werd veroordeeld, gegeseld en aan het kruis gestorven is) kan het ook geen Pasen worden.... En dus zijn we in de vastentijd wat vaker stil, zingen we geen gloria en geen alleluia. Zodat we het met Pasen, het feest van de verrijzenis van Jezus, kunnen jubelen en juichen. En vooral veel alleluia zingen.

Maar eerst dus de tijd voor bezinning. Daar staan allerlei mogelijkheden voor open. Zo worden hier in huis retraites gegeven voor moeders, die onder begeleiding van een priester een weekend lang in stilte verblijven. En we hebben ook een bezinningsweekeind onder leiding van Zr. Sarto:
 
Bezinningsweekeind
in de
Vastentijd
 
27-28-29 maart 2015
 
Het weekeinde begint op vrijdagavond,
en zal sluiten op zondagmiddag.
Tijd voor gebed, zowel persoonlijk als meebidden met de zusters, tijd voor ontspanning en uitwisseling, tijd voor God en jezelf... op weg naar Pasen!
 
Informatie en opgave: zrsartostuermer@yahoo.com


Ook bieden bijvoorbeeld de Jezuïeten een online retraite aan, als je je aanmeldt krijg je elke dag een Bijbeltekst met een overweging, tips voor het bidden en uitspraken van beroemde theologen en heiligen. Het thema dit jaar is 'eeuwig duurt zijn trouw'. Te vinden via http://www.ignatiaansbidden.org/
Mocht je (nog) niet zoveel weten over het katholieke geloof en word je nieuwsgierig door deze vastentijd, dan is een gratis 4-weekse online cursus misschien iets voor jou. Elke donderdag begint weer een nieuwe cursusronde en aanmelden kan op www.waaromjezus-rk.nl 
Een hele goede vastentijd gewenst! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten