vrijdag 13 februari 2015

CarnavalJa, Prins Carnaval kwam op bezoek. Er zijn natuurlijk een boel prinsen in de buurt, en eigenlijk horen wij bij Ganzengat, geloof ik. Maar dit was de prins van Ganzendonck. Een aantal mensen stuurde al een link met één van de foto's - en een paar vragen, zoals "vieren zusters ook carnaval?" 
Ja, eigenlijk wel. Op een bescheiden manier. En dat is ook logisch, want carnaval, dat zijn de dagen vóór de vastentijd begint. Die begint op Aswoensdag, en dan krijgen we tijdens de Eucharistieviering een askruisje. Gemaakt van de as van de palmtakjes van het vorig jaar. En daarmee begint dan de voorbereidingstijd naar Pasen. Een veertigdaagse tijd van bezinning, van eenvoud, van iets-doen-voor-een-ander, van jezelf minder centraal stellen, en God en de medemensen méér. Een tijd om eens weg te laten wat overbodig is, wat schadelijk is, wat te-veel is. Een vasten dus niet met als doel om-af-te-vallen, maar met als doel je weer eens te richten op dat, wat werkelijk belangrijk is. 
Dat kan door minder te snoepen. Geen tussendoortjes te eten. De smartphone eens uit te laten. Alleen de noodzakelijke dingen te doen op internet en spelletjes bijvoorbeeld weg te laten. Het kan ook door anders om te gaan met je tijd. Te tijd te geven aan mensen, die eenzaam zijn. Vreugde te brengen.
Veel vreugde ook in deze Carnavalsdagen!


http://www.kerknet.be/admin/files/assets/subsites/2355/documenten/15_02_18_Boodschap_40dagentijd.pdf (link naar boodschap Paus voor deze vastentijd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten