Doorgaan naar hoofdcontent

Wat een week....

Dat is een verzuchting die we deze week allemaal kunnen onderschrijven, hier in het Missieklooster. Wat een week...

Ooit eens liep ik door de gang van het ziekenhuis in Helmond, toen een oudere heer mij aansprak: "Goh, worden zusters ook ziek?!" Nu is niet iedereen die op een gang in het ziekenhuis loopt ziek, natuurlijk. Maar de vraag was spontaan, en duidelijk niet als grap bedoeld. Ja, zusters kunnen ziek worden. En ja, zusters sterven.

Deze week zijn drie zusters overleden. Tegelijk is er ook verder veel wat er gebeurt in het klooster. Zusters reizen naar verre landen, er komt ook weer iemand bij, er zijn enkele zusters op doorreis of tijdelijk, uit andere landen... de vraag die dagelijks wel een paar keer gesteld wordt, namelijk "Met hoeveel zusters wonen jullie daar nou?" is eigenlijk best moeilijk te beantwoorden. Dat wisselt.

Maar drie zusters die hun levenstaak hebben volbracht in één week, dat is uitzonderlijk. Dat is meer dan twintig jaar geleden voor het laatst voor gekomen.
Al een paar keer heb ik de vraag gekregen waarom ik de namen van overleden zusters niet of niet snel op internet zet. De reden is eigenlijk vrij logisch. Eerst de familie...

Maar deze week stierf ook, heel plotseling, heel onverwacht, Zr. Wilhelma Weitmann. En zij was onze klooster-chauffeur. Zij kende zoveel mensen! Hoe die allemaal te bereiken?
Daarom staat er vandaag een advertentie in het Eindhovens Dagblad. En daarom zet ik dezelfde advertentie ook hier:




Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe zit dat nou met 'nonnen' en 'zusters'?

Op het blogbericht van 2 juli kwam een interessante reactie: Hoe komt u erbij dat de aanduiding 'non' monialen betreft? Daar is geen sprake van. Het woord werd en wordt in Nederland helaas nog vaak gebruikt om vrouwelijke religieuzen in het algemeen aan te duiden en dan wel met een kleinerende en kwetsende bijklank. 'Non' moet daarom te allen tijde vermeden worden. 'Zuster' is voor alle vrouwelijke religieuzen correct katholiek taalgebruik. Over het algemeen beantwoord ik geen anonieme commentaren, omdat ze, wel, anoniem zijn. Dus ook geen antwoordmogelijkheid achter laten; ook dit commentaar heeft een no-reply. Toch maak ik een uitzondering, omdat het een commentaar is wat inderdaad uitleg behoeft. Ik ben nu 25 jaar in het klooster, in een apostolische gemeenschap, dus een zuster. Het woord 'non' is als sinds de vierde eeuw gebruikelijk voor Godgewijde vrouwen (oorsprong: Hiëronymus), van het latijnse 'nonnus', wat eerbiedwaa

Geen woorden...

Vijf maal hebben de klokken geluid voor een overleden medezuster, deze maand. Vijf maal hebben we ons best gedaan families van medezusters foto's toe te sturen van de waardige eenvoudige begrafenissen in kleine kring op ons kloosterkerkhof, omdat het door de maatregelen logischerwijze niet mogelijk was voor familie en vrienden van de zusters om te komen. Ook wij hebben geen woorden. Soms vallen Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Pasen op één dag. Hierbij, op deze plaats, willen we wel onze dank uitspreken. Dank voor de goede zorg, dank voor het meeleven en het mee-bidden. Ook wij blijven bidden om kracht, moed, sterkte en troost voor allen die dat zo nodig hebben in deze tijd. En om geduld. Want nu is het belangrijk om geduld te hebben. Om de maatregelen vol te houden. We hebben al een tijdje geen nieuwe zieken, dat is goed nieuws.  Zr. Anno , Zr. Roselien , Zr. Richardus, Zr. Electa, Zr. Marije, mogen zij, en alle overledenen van deze tijd, rusten in vrede.

Eucharistievieringen in de Kerstnacht in Laarbeek

In het Gemeenschapsblad van Aarle-Rixtel staat "op 24 december geen Eucharistieviering in het Missieklooster". Klopt dat? Er had moeten staan, zoals wel correct in de MooiLaarbeek-krant stond: "24 dec. vervalt de Eucharistieviering om 17.30 uur." Wij hebben onze Kerstnacht-Eucharistieviering inderdaad nergens online gezet. De mensen die een directe band met het klooster hebben (werk, familie, directe buren...) weten de tijd toch wel. Er zijn in onze parochie vele Eucharistievieringen met Kerstmis. En op Eerste Kerstdag, Tweede Kerstdag, en alle andere dagen van het jaar bent u van harte welkom! Maar in de Kerstnacht hebben we al jaren (niet alleen dit jaar) het gebruik dat we de tijd niet in de bladen zetten. Heel logisch. We hebben een inpandige kerk, op de eerste verdieping, en het werd gewoon te vol. Als alle mensen die op 24 december vóór 14.00 dit blog hebben bezocht bijvoorbeeld zouden komen, dan zouden we moeten stapelen. In de hoogte. Want dat