zaterdag 18 oktober 2014

Missiezondag

Internationaal bezoek

Met een aantal van de bezoekende zusters


De bezoekers van de Brabantse Kluis die net door de tuin wilden gaan lopen keken even hun ogen
uit, toen er ineens een heleboel zusters aan kwamen en door weer een heleboel andere zusters duidelijk welkom werden geheten!
Ja, het klopt, we hebben bezoek. Op dit moment komen de provinciale oversten van alle regio's en provincies van onze tamelijk wereldwijde congregatie bij elkaar voor een vergadering. En dat betekende - bezoek in het Missieklooster Heilig Bloed.
Ze zijn hier ook op Missiezondag!


19 oktober 2014 - Missiezondag

Hartelijk welkom!
Oktober is wereld-missie-maand; het is ook de rozenkransmaand... er zijn eigenlijk steeds meer dagen, weken en maanden met een extra "naamkaartje", een dag, week, of maand waaraan we aan iets bijzonders denken of iets speciaals proberen te bereiken. Vredesweek, week van het Katholieke Onderwijs, week van het gezin... vaak is het doel bewustwording, een soort focus op iets wat eigenlijk het hele jaar door belangrijk is.

Wereld-Missie-dag, ofwel Missiezondag, is het dit jaar voor de zevenentachtigste keer. Het doel in 1926 was een wereldwijde gebeds- en bewustwordingsdag in te stellen.
Op 16 oktober was het wereldvoedseldag. Door de voedsel- en landbouw organisatie van de Verenigde Naties in 1981 ingesteld wordt jaarlijks aandacht gevraagd voor een rechtvaardige, eerlijke verdeling van voedsel en schoon drinkwater over de hele wereld.
Soms vallen deze dagen zelfs samen. Dit jaar niet, de 16e viel immers niet op een zondag. Heeft het één met het ander te maken? Ja, eigenlijk wel.


Want missie, daarmee wordt bedoeld, het Evangelie verkondigen - en het woord 'evangelie' betekent letterlijk 'blijde boodschap'. De vreugdevolle boodschap!
En in die vreugdevolle boodschap staat heel veel. De werken van Barmhartigheid bijvoorbeeld. De hongerigen voeden is er inderdaad één... wie kan ze allemaal opnoemen, zonder dat ergens op te zoeken?
Missieklooster - kapel
Vóórdat wij in God geloven, gelooft God al in ons. Maar wat doen wij met de mogelijkheden die ons gegeven zijn? Maken we de wereld inderdaad tot een plaats waar het goed is te leven? Er is zoveel leed, er is zoveel strijd. Juist in deze moeilijke tijd is het belangrijk te doen wat we kunnen. Heel veel kleine beetjes samen wordt vanzelf méér dan een druppel op een gloeiende plaat. Een glimlach naar iemand die een teken van hoop nodig heeft, het geven aan goede doelen net zo goed, het geven van tijd en een open hart aan mensen die eenzaam zijn... het verspreiden van vrede om je heen door de innerlijke vrede die het gebed kan brengen.
Ora et labora.... bid en werk. Bid u met ons mee op Missiezondag, en op alle andere dagen van het jaar?


http://www.rkdocumenten.nl/rkdocs/index.php
http://www.missio.nl/

(foto's toegevoegd op 19 oktober)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten