zaterdag 16 augustus 2014

Oogst

Gerstoogst op de Kloosterboerderij! Want deze gerst stond gewoon - zoals ook duidelijk zichtbaar is - vóór het klooster. Vorig jaar op een ander veld, minder zichtbaar vanaf de weg. Dit was wel zo leuk natuurlijk, omdat nu ook de oogst, vorige week, beter te zien was. We wisten het niet lang van te voren - ook al dankzij het wisselvallige weer - dus kon ik het niet, zoals vorig jaar, van te voren op dit blog aankondigen. Maar wie in de herberg was kon er van meegenieten en ook natuurlijk even proosten!

Deze foto laat zien hoe indrukwekkend zo'n machine is. De foto, met andere, ook hele mooie foto's, is afkomstig van de 'Bier, boer, water' facebook-site, waar ook weer links naar blogs over dit Gerst-bier-project te vinden zijn. Natuurlijk zijn diverse blogs met een korreltje zout te nemen. De Brabantse Kluis zit namelijk niet in een 'stal'. Da's geen correcte benaming voor deze bijzondere langgevelboerderij, die rond 1850 werd gebouwd, en vanaf 1902, gekocht door de zusters, missiekloosterboerderij werd. Het klooster is er in 1903 naast gebouwd, en in 1904 volgde de eerste stal. Via het terras kun je een kijkje nemen in deze stal, en de koeien groeten natuurlijk, en dóór de stal de borden volgen voor een wandelroute door de kloostertuin. En dan ook even naar de Lourdesgrot, die in 1907 werd gebouwd. Je kunt er in, om een kaarsje op te steken.
De boerderij is nu onder de kundige hoede van boer Geert Migchels, en de herberg de Brabantse Kluis onder de eveneens kundige hoede van Christa!
Het 'Bier, boer, water' project is natuurlijk wel heel erg interessant. Het gaat om veel meer dan alleen gerst verbouwen voor goed bier, lokaal verbouwd, lokaal gebrouwen. Het gaat ook om zuiver grondwater! Meer lezen over wat daar allemaal aan vast zit?
Volg dan deze link naar boerbierwater.nl 
Voor meer informatie over de Boerderij Missieklooster Migchels volg deze link naar de website van de Brabantse Kluis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten